Rugby är en lagsport som kombinerar styrka, snabbhet och strategi för att flytta en boll in i motståndarens territorium. Det är en fullkontaktsport som utvecklades från fotboll. En av de mest karakteristiska aspekterna i rugby är ”scrum” som används dels för att starta spelet och även för att handskas med mindre företeelser. Rugby spelas med en oval boll som är mellan 28cm och 30 cm i längd. En rugbymatch spelas i två 40 minuters perioder. Om det är en internationell match så stannar domaren klockan för driftstopp. Lagen ändrar sida efter en paus på maximalt 10 minuter mellan de två halvlekarna.
Eftersom det är en kontaktsport så kan man ta itu med en motståndare får att få tag på bollen. Dock måste detta ske inom ramen för reglerna. De finns tre domare, en huvuddomare samt två domare på vardera sidan av planen som har till uppgift att kontrollera att alla beröringar sker på ett regelmässigt sätt.
Laget består av två delar, en forward och en backlinje. Numret på tröjan avslöjar vilken position en spelare har. Forwards har ofta numren 1-8 och backarna 15-22. Avbytarna i laget har numren 16-19.
Det är en fysiskt krävande sport och det är allas ansvar; spelare, tränare och föräldrar, att se till att skapa en trevlig och säker miljö så att alla kan dra nytta av de sociala och hälsomässiga fördelarna.
Rugby regler
Rugby spelas på en plan som är max 100×70 meter och man siktar på att slå motståndarna genom att göra fler poäng. Poäng får laget om de lyckas föra bollen till området bakom motståndarnas mållinje eller genom att sparka bollen genom den höga målställningen som består av en ribba 3.05 meter över marken och två vertikala stolpar 5.64 meter ifrån varandra. Om laget genomför ett ”försök”, dvs lyckas placera bollen innanför motståndarnas mållinje får laget fem poäng. Vid godkänt försök får dom en chans att sparka bollen över målribban, något som ger ytterligare två poäng.
Matchen startas genom att bollen sparkas och den ovala bollen måste studsas innan man sparkar den, vilket är svårt med tanke på formen. Bollen passas ofta genom att man kastar bollen som endast får passa i sidled eller bakåt. Bollen får dock sparkas framåt men den som tar emot bollen måste, när bollen sparkades, stå bakom den spelare som sparkar bollen. Det är också möjligt att en spelare blir omsprungen av den spelare som sparkar bollen. Spelarna i motståndarlaget får dock fånga en sparkad boll oavsett var de befann sig när bollen sparkades. För att vara spelbar så måste således medspelare hålla sig bakom den spelaren med bollen.
Bollen kan bäras med båda händerna men den får inte stoppas in under jumpern. En spelare får ta hur många steg de önskar när de springer med bollen. Motståndarna kan försöka hålla i och greppa den spelare som håller bollen. De får dock inte tackla eller försöka blockera någon av de andra spelarna.
Utrustning
Rugbyskor är inte nödvändiga de första gångerna som man spelar men om man vill fortsätta spela så behöver man köpa ett par riktiga rugbysskor. Skorna behövs för att få ett ordentligt grepp mot underlaget. Ofta har rugbyspelare ett par skor för spel på hårt underlag och ett par skor för mjukt underlag så som vått gräs och lera. På hårt underlag används skor med plastdobbar medan metalldobbar används för spel på mjukt underlag. Dobbar av blandmaterial är förbjudet att använda, exempelvis gummidobbar med
metallskruvar inuti.
Träningskläder kan vara korta eller långa tights under slitstarka shorts. Långa löpartights får endast använda vid träning och de är inte tillåtna under match. Under den slitstarka rugbytröjan så kan man bära en tröja med inbyggd stoppning. Denna tajta tröja skyddar kroppen. För att skydda sig mot skrapsår på benen så har man fotbollsstrumpor. När det är kallt eller blött ute så kan man ha ett underställ och rugbyhandskar.
En scrum cap är en typ av skyddsmössa som kan bäras av spelare som innehar positioner där öronen är mer utsatta för skador, exempelvis andraled.
Säkerheten är viktig när man spelar och munskydd och skyddsvästar bärs av många spelare. Munskydden kokar man i vatten för att de ska bli mjuka och formbara. Medan skyddet är varm och mjukt så placerar man det i munnen och biter ihop. Skyddet formas efter det egna bettet.