Rugbyns historia

Form av traditionell fotboll

Olika former av fotboll har spelats genom århundraden runt om i Europa men även i andra delar av världen. En del av dessa varianter involverar olika sätt att hantera bollen och även olika sätt att bilda scrum-formationer, exempelvis så hade Nya Zeeland Ki-o-Rahi, Japan Kemari, Scottish Borders Jeddart Ba och Cornwall Cornish hurling, och Irland hade en förfader till fotboll som kallades för Caid.

Den första detaljerade beskrivning av fotboll kommer från slutet 1100-talet när William FitzStephen beskrev hur ungdomar i London spelade ett spel med en boll. Fotbollsmatcherna var ofta stökiga och livliga företeelser och flera försök gjordes för att förbjuda fotbollsmatcher. I England förbjöds fotboll av mer än 30 kungliga och lokala lagar mellan åren 1324 – 1667.

Rugby legend

%d0%ba%d0%b571Enligt legenden så uppkom spelet i en skola i England 1823 när en elev vid namnet William Webb Ellis plockade upp fotbollen och började springa med bollen i famnen. I mitten av artonhundratalet så formulerades reglerna och reglerna för vad som senare skulle kallas rugbyunion formuleras från dessa nedskrivna regler från 1845.

Reglerna för hur en match skulle spelas bestämdes ofta innan en match började. Och matcher där spelarna fick springa med bollen i famnen hade funnits i 200år. Det fanns således inga formella regler när William Webb Elis tog upp bollen och struntade i reglerna som hade bestämts innan matchen. Historien om William uppstod 1876, fyra år efter hans död. Trofén som utdelas i Rugby World Cup är uppkallad efter William och kallas för Webb Ellis trofé. Rugby School som ligger i Warwickshire i England har en minnestavla i entrén och skolan hyllar också hans prestation och sporten är uppkallad efter denna privatskola. Emellertid så kunde inte en officiell undersökning av Old Rugbeian Society 1895 bekräfta historien om William Ellis Webb.

Rugbyboll

%d0%ba%d0%b572Rugby spelades fram till slutet av 1860-talet med en läderboll som hade en inre blåsa. Blåsan var gjord av en urinblåsa från en gris och detta bidrog till att bollen blev ovalformad. Idag är rugbybollen mycket mer sfärisk vilket bidrar till att göra det svårare att sparka bollen.

Fyra paneler av läder syddes för hand runt en grisblåsa, ibland användes sex eller åtta paneler i stället. Blåsan blåstes sedan upp med luft och men detta ledde till en bred variation i form och storlek på rugbybollar. Men det fanns ingen standardform och det var inte förrän i slutet av 1800-talet som formella regler infördes för att reglera hur en rugbyboll skapades. Idag kräver International Rugby Board att rugbybollar skall göras av fyra individuella paneler sydda eller förseglade tillsammans. Materialet är fortfarande läder även om många bollar är gjorda av vattenavvisande syntetiska material. Ytan på bollen har ofta små urgröpningar som hjälper till att ge spelaren ett bättre grepp. Skinn ger bättre grepp medan syntetiska bollar ofta håller längre.

De första bollarna gjordes av skomakare William Gilbert som levererade bollar till Rugby School. De första bollarna som han tillverkade var större och rundare än bollarna som tillverkas idag. Idag är Gilbert ofta det officiella märket som används i större rugbyturneringar så som World Cup.