Rugby i olympiska spelen

%d0%ba%d0%b566Rugby spelades på fyra av de sju första olympiska spelen. Första gången som man spelade rugby var år 1900 på OS i Paris och till publikens förtjusning så vann värdnationen som även tog silver i spelen 1920 och 1924. USA hade också stora framgångar under de första rugbyturneringarna i olympiska spelen med guldmedaljer både 1920 och 1924.

Internationella olympiska kommittén (IOK) bestämde dock efter spelen 1924 att rugby inte längre skulle vara en olympisk sport. Flera försök gjordes för att återintroducera sporten till OS men det dröjde ända till 2009 innan IOK röstade för att inkludera sjumannarugby till OS 2016 i Rio de Janeiro.

Klubb lag spelade i de första olympiska spelen

%d0%ba%d0%b567Pierre de Coubertin är kanske mest känd för att vara den drivande kraften bakom att återuppliva de gamla grekiska olympiska spelen. Men han hjälpte även till att sprida intresset för rugby i Frankrike. Han dömde de första franska klubbmästerskapen 1892 och även de första internationella mästerskapen 1906.

I de första olympiska spelen där rugby deltog så var de tyska och brittiska lagen inte nationella lag utan de bestod av två klubbar som representerade sina länder – Moseley Wanderers RFC representerade Storbritannien och Frankfurt Club representerade Tyskland. Reglerna var också annorlunda jämfört med dagens spel och 3 poäng istället för 5, tilldelades för försök och 4 istället för 3 poäng utdelades för drop mål.

Rugby spelades inte i spelen som hölls i St Louis 1904 och inte heller i sommarspelen 1906. I OS i London 1908 så fanns det tre lag; Australasia (representerande Australien och Nya Zealand), Frankrike, och Storbritannien som bestod av spelare från Storbritannien och Irland. Frankrike hade problem med att få ihop en representativ grupp och de tvingades dra sig ur turningen innan inledningen. Australasia representeras av Wallabies och Storbritannien av ett lag från Cornwall. Australasia vann guldet och matchen på White City Stadium spelades i dimma och på en hal och slipprig plan.

OS 1916 ställdes in på grund av första världskriget och till spelen i Antwerpen 1920 så skickade USA ett lag. Endast USA och Frankrike deltog i spelen eftersom det engelska förbundet beslutade att inte sända något lag då turneringen kolliderade med den inhemska säsongen. En enda match spelades i regn framför ca 20 000 åskådare och favoriten Frankrike fick, till mångas stora förvåning, ge vika för det amerikanska laget. I spelen i Paris 1924 så vann det amerikanska laget igen och denna gång besegrade de ett lag ifrån Rumänien, inför en publik på ca 6000 personer.

Sjumannarugby introducerades i OS i Rio de Janerio

%d0%ba%d0%b568Efter att ha varit borta från olympiska spelen i 92 år så introducerades sjumannarugby i OS i Rio de Janeiro och det kommer också att finnas i OS i Tokyo 2020. Denna form av rugby är mer intensiv än den ordinarie spelformen. Planen är lika stor som när femtonmannarugby spelar och det innebär att det skapas stora ytor för spelarna. Sporten ställer höga krav på snabbhet. Femtonmannarugby har fungerat dåligt i OS där långa matcher och en lång turnering har inneburit att publiken har svikit. Sjumannarugby har mer fart och fläkt och det sker något intressant hela tiden. En dam- och en herrturnering spelades i Rio de Janeiro.

Fiji vann herrarnas turnering medan Australien vann damernas. Detta var Fijis första guldmedalj och glädjen var stor när laget vann mot Storbritannien i finalen. Dock blev det inte mycket till match utan Fiji som varit mer eller mindre överlägsna i turningen såg till att finalmatch blev en kort historia. Damernas finalmatch mellan Australien och Nya Zealand vanns av Australien efter en jämn inledning. Efter ett långt uppehåll så verkar det som sjumannarugby vunnit många anhängare.