Allsvenskan i Rugby

Svensk Rugbyhistoria

Rugby som sport spelades för fösta gången i Sverige 1931, då inför ett tämligen stort publikhav på Stadion i Stockholm. Det var då två engelska lag som möttes i en match som var sponsrad av den stora Tidningen Dagens Nyheter och därefter spred sig sporten och Rugby började spelas även i andra delar av Sverige.

Det ska dock nämnas att sporten inte var den enklaste att introducera i Sverige där många antog att det var samma som amerikansk fotboll, det vill säga en ”rå” och ”farlig” sport. Tack vare sportens entusiaster som Yves Gyldén, Douglas Bisiker och Frank O.Finney kunde man dock sakta men säkert introducera Rugbyn i den svenska idrottsvärlden.

Som klubb var det först boxningsklubben IK Balder i Stockholm som presenterade Rugby som en del av sin idrottsverksamhet, och ganska snabbt därefter bildades föregångaren till vad som idag kallas för Svenska Rugbyförbundet.

År 1943 arrangerades den första klubbturneringen i Sverige och att likna med Rugby SM, vilket IK Göta blev mästare. Samma årtionde föll även den första landskampen för det svenska Rugbylandslaget, denna gång mot grannlandet Danmark där svenskarna vann med hela 6-0.

Under 70-talet bildades de flesta av de föreningar vi har kvar än idag så som Pingvin RC från Trelleborg, Stockholm Exiles RFC, Enköpings RK, Helsingborg RC, Vänersborg RK och Göteborg RK. Även damrugby börjades spela under 70-talet och kan idag titulera sig bland de åtta ledande nationerna i Europa.

Framgångsrika Lag

Stockholm Exiles RFC har sedan 2012 gått segrande ur Allsvenskan som svenska mästare. Enköping RK var den klubb som senast fick greppa näven om SM bucklan, men det var så långt tillbaka som 2011.

Ercan Paul Aytuglu är en Rugbyspelare som framför allt blivit ett stort namn för skånska klubben Pingvin RC. Han har dessutom tillhört det svenska Rugbylandslaget under flera år. Andy Persson är en annan svensk Rugbyspelare som under flera år spelat som proffs i olika svenska klubbar och självklart ett stort namn inom landslagsspel. Suss Olovsson är en av Sveriges bästa spelare genom tiderna och har varit landslagsspelare under flera år. Som en liten anekdot kan nämnas att hon utöver sitt spel i Stockholm Exiles RFC lyckats bli svensk mästare med innebandyklubben Balrog Botkyrka IK. Hon tillhörde laget som lyckades ta Sverige till VM i England 2010.